Följ Hässleholms kommun

53 024 besökare såg Pompejiutställningen!

Pressmeddelande   •   Jan 20, 2009 14:24 CET

Under sista helgen som "Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords" visades i Hässleholm Kulturhus sprack alla prognoser för antal besökare. Siffran såg strax före helgen ut att komma upp i omkring 45 000, men när portarna stängdes i söndags kväll hade totalt 53 024 personer sett utställningen sedan den invigdes 13 september.

Köerna var stundtals mycket långa och väntetiden blev uppemot en och en halv timme för de sista besökarna. Många ville ta chansen att se utställningen innan den lämnade Hässleholm och Skandinavien; de extrainsatta guidningarna fylldes snabbt och de förlängda öppettiderna räckte knappt till.

- Det är fantastiskt roligt att få avsluta den här satsningen med en sådan publiktillströmning. Alla inblandade har jobbat hårt för att genomföra utställningen på ett bra sätt, och det är härligt att "Pompeis Panem Gustas / Pompeji till bords" verkligen blev det lyft för Hässleholm och för hässleholmarna som vi hoppades på, säger kommunalråd Bo-Anders Thornberg (m).

Arbetet är nu i full gång med att packa ner de nära 200 originalföremålen i sina specialbyggda lådor. Tre arkeologer från Italien är på plats i Hässleholm för att pricka av alla föremål och kontrollera att ingenting har blivit skadat. Utställningen ska sedan fraktas tillbaka till Pompeji för mellanlandning i avvaktan på att Merida i sydvästra Spanien tar emot utställningen i maj. Av allt att döma kommer utställningen efter världspremiären i Hässleholm att visas på ett antal platser i Europa under ett par år framöver.

För mer information, kontakta:
Hässleholms turistbyrå, 0451-26 73 00
Projektledare Piero Palazzi, 046-14 28 10, 0766-276232
Kulturchef Torbjörn Nilsson, 0709-71 71 01
Informationschef Hanna Gardell (info och pressbilder), 0709-81 83 48

www.hassleholm.se/pompeji

La Soprintendenza Archeologica di Pompeii samarbete med Hässleholms kommun presenterar för första gången i världen Pompeis Panem Gustas - Pompeji till bords.