Följ Hässleholms kommun

7 miljoner kronor satsas på Vittsjö IP

Pressmeddelande   •   Okt 06, 2011 10:37 CEST

Majoriteten i Hässleholms kommun föreslår att föreningen Vittsjö GIK får ett kommunalt investeringsbidrag på 7 mnkr för upprustning av Vittsjö IP. Det är ett sätt att stötta lagets kliv upp i fotbollsallsvenskan och främja ungdomsverksamheten inom både fotboll och friidrott.

Vittsjö GIK har i år vunnit division 1 södra damer, vilket innebär att de nästa säsong kommer att spela i allsvenskan. Det är en fantastisk prestation och mycket glädjande för Hässleholms kommun, men det innebär samtidigt att Vittsjö IP måste rustas upp för att tillgodose de krav som Svenska Fotbollförbundet ställer på anläggningar för allsvensk fotboll.

Vittsjö GIK har presenterat ett förslag på förändringar. Fritidsförvaltningen har granskat förslaget och ser det som en bra och långsiktig lösning som tillgodoser kraven från förbundet och även ökar tillgängligheten för besökarna. Genom att friidrotten flyttas från fotbollsplanerna skapas förutsättningar för att utöka ungdomsverksamheten inom både friidrott och fotboll.

Totalt kostar upprustningen inför säsongen 2012 ca 15 mnkr, en investering som föreningen tänker finansiera med egen arbetsinsats, bidrag från sponsorer och idrottsförbund samt bidrag från kommunen. Vittsjö är för övrigt den enda förening i damallsvenskan som äger sin anläggning. Alla andra spelar på kommunägda arenor, vilket är mer ekonomiskt fördelaktigt för föreningarna.

Mot denna bakgrund föreslår Moderaterna, Centerpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna och Folkets Väl att Vittsjö GIK får ett kommunalt investeringsbidrag på 7 mnkr för att rusta upp Vittsjö IP. Förslaget ska inom kort tas upp i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige för beslut. Folkpartiet har ännu inte tagit ställning, utan ska fatta formellt beslut under torsdagen.

- Det betyder oerhört mycket för Hässleholms kommun att få ett allsvenskt fotbollslag. Den synlighet som ett allsvenskt lag innebär kan ytterligare stärka kommunens attraktionskraft, och vår satsning gynnar samtidigt ungdomsverksamheten inom såväl fotboll som friidrott, säger kommunalråd Urban Widmark (M).

- Vittsjös GIK:s framgångar har redan gett positiv uppmärksamhet åt Vittsjö och hela Hässleholms kommun. Den satsning vi vill göra ökar möjligheten för breddidrott och inte minst tjejidrotten i en stor del av kommunen, säger kommunalråd Lars-Göran Wiberg (C).


 För mer information kontakta:
 Kommunalråd Urban Widmark (M), 0451-26 83 78, 0709-81 83 78
 Kommunalråd Lars-Göran Wiberg (C), 0451-26 84 07, 0709-81 84 07
 Peter Groth (MP), 0709-32 10 15
 Robin Gustavsson (KD), 0733-90 93 01
 Susanna Kennethsdotter (FV), 0731-51 05 59
 Lars Arvidsson (FP), 0705-514 90 16
 Fritidschef Stefan Larsson, 0451-26 82 50

Bifogade filer

PDF-dokument