Följ Hässleholms kommun

Bredbandsutbyggnaden i Hässleholms kommun är nu klar

Pressmeddelande   •   Dec 13, 2010 09:23 CET

Idag, 13 december, invigs telestationen i Änglarp. Därmed är bredbandsutbyggnaden i Hässleholms kommun klar.

- Det är mycket glädjande att vi nu har slutfört bredbandsutbyggnaden och kan erbjuda alla kommuninvånare samma service. Bredband är en förutsättning för en levande landsbygd, och en komplett utbyggnad stärker kommunens attraktionskraft, säger kommunalråd Lars-Göran Wiberg (C).

Bredband för alla i Skåne - BAS-projektet - startades år 2000 gemensamt av Region Skåne, Kommunförbundet Skåne och Länsstyrelsen i Skåne län i syfte att förbättra IT-infrastrukturen i Skåne. Efter upphandling tecknades ett avtal med Tele2 i september 2003. Tele2 åtog sig att bygga ut och tillhandahålla ett operatörsneutralt, ortssammanbindande fibernät (OSBN200) till alla orter med 200 invånare eller fler. I Hässleholms kommun omfattar fibernätet Ballingslöv, Bjärnum, Emmaljunga, Finja, Hässleholm, Hästveda, Hörja, Mala, Röke, Sjörröd, Stoby, Sösdala, Tormestorp, Tyringe, Vankiva, Vinslöv, Vittsjö och Västra Torup.

En ny upphandling av bredbandstjänster till orter med färre än 200 invånare och till landsbygd resulterade i mars 2006 i ett nytt avtal med Tele2. Utbyggnaden kunde därmed fortsätta med i tur och ordning Matteröd, Nävlinge, Häglinge, Verum, Sörby, Matberga, Jägersborg, Rävninge, Strandböke, Adseke, och Gundrastorp. Under hösten/vintern 2010 har utbyggnaden avslutats med Hågnarp, Hårsjö, Hästhult, Snärshult, Änglarp och Tommaholma.

Utbyggnaden innebär att de som är anslutna till någon av dessa telestationer kan få bredbandstjänster via ADSL från Tele2 eller Bredbandsbolaget. På flera av orterna samt i Attarp, Farstorp, Gumlösa och Ranseröd kan även Telia leverera bredbandstjänster.

Hässleholms kommuns totala kostnad för att bredbandstjänster ska kunna erbjudas i alla telestationer uppgår till knappt 30 miljoner kronor.


För mer information, kontakta
Kommunalråd Lars-Göran Wiberg (C), 0451-26 84 07, 0709-81 84 07
IT-driftchef Göran Karlsson, 0451-26 83 66
Lars Gustafsson, Tele2, 0704-20 50 43