Följ Hässleholms kommun

EU-chef diskuterar med unga i Hässleholm

Pressmeddelande   •   Apr 07, 2008 12:11 CEST

På onsdag 9 april hålls ett dialogmöte mellan 75 unga hässleholmare och Margot Wallströms närmaste medarbetare i Bryssel, Claus Haugaard Sörensen. Det handlar om EU:s framtid.

Claus Haugaard Sörensen är generaldirektör för kommunikation på EU-kommissionen. Han inbjöds att medverka på Europaforum när Hässleholms kommunledning besökte honom i Bryssel förra våren och han tackade genast ja.
På torsdag 10 april talar Claus Haugaard Sörensen i Hässleholm Kulturhus under rubriken ”Hur länkar vi samman den nationella och den europeiska offentliga debatten?” och deltar även i en debatt om public service. Men redan på onsdag kväll 9 april beger han sig alltså till en av Hässleholms gymnasieskolor för att möta 75 särskilt inbjudna ungdomar i en dialog kring EU:s framtid. Det ligger i linje med EU-kommissionens strävan att göra EU mer begripligt och samtidigt stimulera till debatt och samtal.

Dialogmötet leds av gymnasisterna Michelle Johnsson och Elise Wingren samt Rolf Gustavsson, Svenska Dagbladets Brysselkorrespondent. Michelle Johnsson och Elise Wingren har ett stort engagemang för samhällsfrågor. De går på internationella programmet på Hässleholms tekniska skola och sitter med i Europeiska ungdomsparlamentet.

- Det är så lätt att känna sig undanskuffad när man är ung och känna att frågor om EU ligger långt ifrån en själv. Genom dialogmötet får Hässleholms unga en möjlighet att diskutera och bli tagna på allvar, säger Michelle Johnsson.
- Vi vill visa att om vi, som inte är några experter, kan stå och hålla i ett sådant här möte, så kan deltagarna klara av att ställa frågor och diskutera. Vi ska försöka hitta frågor som berör och som ungdomar känner att de kan något om, säger Elise Wingren.

Pressen är välkommen på dialogmötet på Hässleholms Tekniska skola, sal K116,
kl 17.30-19.00. Alla kan följa diskussionerna på webb-tv, direkt eller i efterhand, på www.eu-forum.se.Om du vill veta mer, kontakta gärna:
Lorenz Pucher, chef för Europaforum Hässleholm, 073-839 12 93
Emmy Strömberg, EU-kommissionen i Sverige, 08-562 44 32
Gunvor Borre, Hässleholms tekniska skola, 0709-81 89 86
Hanna Gardell, informationschef, 0709-81 83 48