Följ Hässleholms kommun

Hässleholm klättrar i kulturstadsranking

Pressmeddelande   •   Jul 02, 2013 13:17 CEST

För andra gången presenterar Fastighetsägarna i samarbete med SOM-institutet en lista över Sveriges 34 mest kulturella städer. Hässleholm klättrar 14 placeringar på listan: från 34:e till 20:e plats.
Lund behåller förstaplatsen, medan Stockholm tar andraplatsen och därmed går förbi Göteborg, tätt följt av Malmö och Uppsala.

Ett rikt kulturliv skapar tillväxt och är en av de viktigaste konkurrensfördelarna som en stad kan ha. Det menar Rudolf Antoni, näringspolitisk chef på Fastighetsägarna, som tillsammans med Charlotta Mellander, professor i nationalekonomi vid Handelshögskolan i Jönköping, har skrivit rapporten Stadens kultur och tillväxt om kommuninvånarnas kulturvanor. Rapporten presenterades i Almedalen på måndagen.

- Kulturindexet visar en kommuns kreativa potential. Det påverkas av hur stort utbudet är, men undersökningen visar att sambandet inte bara hänger ihop med folkmängd. Att staden är liten är ingen ursäkt för att det inte finns någonting att göra där, säger Rudolf Antoni.

I undersökningen ingår de 34 städer i Sverige som SKL (Sveriges kommuner och landsting) definierar som storstäder eller större städer. Totalt omfattar undersökningen enkätsvar från drygt 28 000 personer. Ett index för människors kulturvanor har räknats fram utifrån hur ofta de går på teater, på bio, på konsert, på bibliotek, samt hur ofta de läser böcker.

Hässleholm rankades alltså på plats 20 i den sammanlagda mätningen, vilket är en förbättring med hela 14 platser sedan senaste mätningen. I det som kallas biblioteksligan hamnar Hässleholm på plats 9, i teaterligan på plats 16 och i pop- och rockligan på plats 15. Biobesöken har dock minskat.

- Det här är naturligtvis mycket positiva signaler och ett bevis för att Hässleholm är på rätt väg. Ett aktivt kulturliv betyder mycket för stadens attraktivitet, säger kommunalråd Pär Palmgren (M).

- De kulturella och kreativa näringarna är väldigt viktiga för en stads utveckling, så det är oerhört glädjande att vi har stigit i rankingen. Vi har en fantastisk potential för framtiden. Jag gläds särskilt åt att besöken på biblioteket har ökat, säger tf kulturchef Torgny Hammarstrand.

För mer information kontakta:
Kommunalråd Pär Palmgren (M), 0451-26 83 75, 0709-81 83 75
Tf kulturchef Torgny Hammarstrand, 0709-71 71 01
Kommunikationschef Hanna Gardell, 0709-81 83 48