Följ Hässleholms kommun

Inte acceptabelt att ransonera kaffet till de äldre

Pressmeddelande   •   Feb 23, 2011 10:32 CET

Pressmeddelande med anledning av mediauppgifter:
– Det är inte acceptabelt att ransonera kaffet till de äldre. Vi lever i en kaffekultur och det ska vi bejaka. Det ingår i vårt sociala mönster att få dricka kaffe utan att ransonera kopparna, säger Laila Jeppsson, förvaltningschef i omsorgsförvaltningen på Hässleholms kommun.

Laila Jeppsson och kostchef Lena Widarsson avvisar bestämt att det skulle finnas beslut om att ransonera kaffet till de äldre. Självklart ska de äldre på boenden i Hässleholms kommun få påtår. 

- Vi i ledningen ställer oss inte bakom något sådant beslut. Tvärtom. Vi lever i ett land där kaffestunderna är oerhört viktiga. Vi har aldrig pratat om eller diskuterat ransonering,  säger Laila Jeppsson.

- Det är en fri rättighet för alla våra boenden att beställa så mycket kaffe som behövs till varje boende, säger Lena Widarsson, kostchef.

Olika boenden använder olika kaffesorter, och det pågår alltid en dialog om vilken kaffesort man använder och hur mycket kaffe som går åt.

- Tvärtemot att dra ner på ransoner av något slag så pågår det ett stort arbete här med att få fram bra näringsvärde i portionerna som serveras till de äldre, säger Laila Jeppsson.

Omsorgsnämnden tog nyligen beslut på att maten ska kvalitetsgranskas bättre. Förvaltningen har en kostexpert som arbetar med att förstärka kostorganisationen och jobbar systematiskt för att måltiderna ska hålla tillräckligt hög kvalitet. Till måltiderna räknas kaffet och kaffestunderna. De är mycket viktiga både sett ur social vinkel, stunder då man träffas och umgås, och ur näringssynpunkt eftersom man äter en kaka eller smörgås till kaffet. Många äldre behöver äta små extra måltider förutom lunch och middag, och här har kaffestunderna sin givna plats.

För mer information kontakta:
Laila Jeppsson, omsorgschef, Omsorgsförvaltningen
Tel: 0451 – 26 87 01, 0709 – 81 87 01