Följ Hässleholms kommun

Manifestation mot hat, våld och mobbing på årsdagen av Kristallnatten

Pressmeddelande   •   Nov 07, 2012 08:58 CET

Hässleholms kommun och samtliga partier i kommunfullmäktige anordnar fredagen den 9 november en manifestation till minne av nazismens offer.

Manifestationen inleds med en kort samling i Hässleholm Kulturhus foajé kl. 18. Här inledningstalar Lena Svensson (C) och Lena Wallentheim (S), 1:e vice respektive 2:e vice ordförande i arbetsmarknads- och integrationsutskottet. Det blir också sång och musik med Anders och Anna Wallentheim och Eleonor Karlsson. Därefter bildas ett fackeltåg för gemensam vandring till Hässleholms kyrka som står öppen för de som önskar.

– Vi får aldrig låta nazismens hat och våld ta överhanden igen. Vi genomför den här manifestationen för att visa att Hässleholms kommun aktivt arbetar mot främlingsfientlighet och för att hedra nazismens offer, säger Lena Svensson (C), 1:e vice ordförande i arbetsmarknads- och integrationsutskottet.

Alla är välkomna att delta i manifestationen. Eftersom mötet är helt opolitiskt och fritt från religiösa bindningar är inte partisymboler, partipolitiska yttrande eller liknande önskvärda i samband med manifestationen.

Kristallnatten
Natten mellan den 9-10 november 1938 inträffade något som många som lever idag känner till som ”natten av krossat glas” – eller Kristallnatten. Det skulle visa sig vara inledningen på ett knappt decennium av förföljelser riktade mot människor som ansågs vara oönskade. Under Kristallnatten fördes 30 000 judar till koncentrationsläger och mot en säker död, hundratals judar mördades kallblodigt, 267 synagogor brändes till grunden och 7 500 judiska butiker vandaliserades. Det är i särklass den mest ihågkomna enskilda händelsen av förintelsens åverkan på mänskligheten.

För mer information kontakta:
Lena Svensson (C), 1:e vice ordförande arbetsmarknads- och integrationsutskottet, tfn arbete: 044-77 56 587, mobil: 0733-56 38 01
Lisbeth W Johansson, assistent, tfn: 0451-26 80 18

Bifogade filer

PDF-dokument